Χρονολογική παράθεση δράσεων του Συλλόγου

"Επίσκεψη στη Βουλή-Εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα"

Εξαιρετική επιτυχία είχε η πολιτιστική μας εκδήλωση. Ευχαριστούμε τα μέλη που έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή και είχαμε υπερπλήρη τα groups της επίσκεψης. Η εκδήλωση θα επαναληφθει την 10η Απριλίου 2022. 

Ας θυμηθούμε λίγα πράγματα για το εμβληματικό κτίριο και την ιστορία του. Κανένα κτίσμα στην Πατρίδα μας δεν συμβολίζει περισσότερο το πολίτευμά μας, τις ελευθερίες μας και τη λαϊκή κυριαρχία όσο το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων. Σ' αυτό το κτήριο εκφράζεται αντιπροσωπευτικά η θέληση του Ελληνικού Λαού, σ' αυτό το κτήριο λειτουργεί η Εθνική Αντιπροσωπεία, η Βουλή των Ελλήνων. Συνέχεια της Πλατείας του Συντάγματος, με το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ως θεμέλιο και στη σκιά της Ακρόπολης, εκφράζει ιστορία, πολιτισμό, παρελθόν, παρόν και μέλλον.Το κτίριο κατασκευάστηκε στο διάστημα 1836 - 1847, προορισμένο να γίνει ανάκτορο του Όθωνα, μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας του κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα το 1834. Ανεγέρθηκε με έξοδα του βασιλιά Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας, ως προσωπικό δάνειο προς τον Όθωνα. Έτσι, δόθηκε εντολή στον Γκέρτνερ να εκπονήσει τα σχέδια του κτιρίου και αποτέλεσε κατόρθωμα που μόνο η μεγάλη συγκέντρωση των ικανοτήτων του μπορούσε να φέρει σε πέρας. Βασικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση του κτιρίου ήταν πέτρα, μάρμαρο και ξύλα τα οποία προέρχονταν η μέν πέτρα κυρίως από τον Υμηττό και τον Λυκαβηττό τα δε μάρμαρα προέρχονταν κυρίως από την Πεντέλη, λίγα από τον Υμηττό, επίσης λίγα από την Τήνο, την Πάρο και τη Νάξο και κάποια ελάχιστα από την Καρράρα και τη Γένοβα της Ιταλίας. Μεγάλοι ζωγράφοι όπως ο Γιόχαν Σράουντολφ, Ούλριχ Χαλμπρέιτερ και Ιωσήφ Κραντσμπούργερ ανέλαβαν τις μεγάλες τοιχογραφίες με παραστάσεις από την ελληνική μυθολογία, και την ελληνική επανάσταση του 1821, ειδικά στην αίθουσα των τροπαίων. 

Μετά την έξωση του Όθωνα το 1862, τα Ανάκτορα κατοικήθηκαν από το νέο βασιλιά Γεώργιο Α', ο οποίος έφτασε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1863. Ευθύς αμέσως μετά το γάμο του με την Όλγα το 1867, στο κτήριο πραγματοποιήθηκαν νέες προσθήκες και μετατροπές. Σημαντικότερη ήταν η τροποποίηση του κλιμακοστασίου της ανατολικής πτέρυγας και η δημιουργία του ορθόδοξου παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, στο δεύτερο όροφο. Επιπλέον, η διαβίωση στα Ανάκτορα μίας πολυμελούς οικογένειας και η φιλοξενία πολυπληθών επισήμων οδήγησε σε μετατροπές χώρων και σε αλλαγές χρήσης τους. Βασική, όμως, αιτία για αλλαγές και επεμβάσεις στην αρχική κατασκευή υπήρξαν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές των Ανακτόρων: η πρώτη, το 1884, αποτέφρωσε το δεύτερο όροφο της βορινής πτέρυγας, η δεύτερη, και μεγαλύτερη, το 1909, κατέστρεψε ολοσχερώς την κεντρική πτέρυγα και τα αντίστοιχα σε αυτήν τμήματα της ανατολικής και δυτικής πτέρυγας και ανάγκασε τη βασιλική οικογένεια να μετακινηθεί στο θερινό ανάκτορο του Τατοΐου. 

Παρόλο που οι βασιλείς επέστρεψαν στο κτήριο το 1912, ελάχιστες από τις εγκριθείσες μελέτες επισκευών είχαν πραγματοποιηθεί, ενώ οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των επόμενων ετών, ελληνοβουλγαρικός πόλεμος, δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α' και κήρυξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, διέκοψαν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου του Α΄, βασιλιάς ορκίστηκε ο διάδοχος Κωνσταντίνος και βασιλικό Ανάκτορο ορίστηκε η έως τότε κατοικία του, το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο). Στα Παλαιά, πλέον, Ανάκτορα παρέμειναν -κατά διαστήματα- μέλη της βασιλικής οικογένειας και η βασιλομήτωρ Όλγα έως το 1922, οπότε εγκατέλειψε οριστικά την Ελλάδα.

Μεταβατική Περίοδος. Το 1922 αποτέλεσε τομή στην ιστορία του κτηρίου. Τότε εγκαταλείφθηκε οριστικά από τη βασιλική οικογένεια, ενώ συγχρόνως οι ιστορικές συγκυρίες το οδήγησαν σε νέες χρήσεις. Κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικοί κοινωνικοί φορείς, διεθνείς οργανώσεις που συντονίστηκαν για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που προέκυψαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στεγάστηκαν στο κτήριο, μαζί με δημόσιες υπηρεσίες, που εγκαταστάθηκαν από την κυβέρνηση για την κάλυψη των αυξανόμενων μόνιμων αναγκών της.

Από τα Παλαιά Ανάκτορα στο Κτήριο της Βουλής των Ελλήνων. Το Νοέμβριο του 1929 η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, ύστερα από πολλές συζητήσεις στη Βουλή, αποφάσισε τη στέγασή της, μαζί με τη Γερουσία, στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων. Από το 1935 έως σήμερα, στο Κτήριο στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων.Το 1975 αρχίζουν οι απαραίτητες εργασίες για τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση του κτηρίου. Σκοπός είναι η καλύτερη δυνατή λειτουργία των υπηρεσιών, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, τα σύγχρονα εργαλεία και ο αναβαθμισμένος εξοπλισμός.

Διαδικτυακές εκδηλώσεις για τις Απόκριες 2021

Ο Magic Tolto μάγεψε μικρούς και μεγάλους με τα μαγικά του την Κυριακή της Αποκριάς. Μια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογός μας και προσέφερε χαρά και πολύ κέφι στους δεκάδες μαθητές του Σχολείου μας που την παρακολούθησαν.

Ετήσια Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Δωρεά

Ο Σύλλογός μας πιστός στις αξίες του και στο πνεύμα αλληλεγγύης, κατόπιν έρευνας αλλά και αξιολόγησης διαφόρων προτάσεων, αποφάσισε ομόφωνα, για αυτή τη δύσκολη χρονιά που διανύσαμε, να προσφέρει σε ένα άλλο σχολείο και τους μικρούς μαθητές του, κάτι που ομολογουμένως θεωρείται απαραίτητο για την μαθητική διαδικασία και μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο σχολείο δεν διέθετε.

Πρόκειται για το 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Μεγανησίου,  το οποίο αποτελείται στο σύνολό του από 27 παιδιά και η δωρεά ήταν ένα έγχρωμο πολυμηχάνημα με τα απαραίτητα αναλώσιμα.

Η διευθύντρια του σχολείου κα Πανωραία Μάντζαρη δέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση την δωρεά αυτή και μας ευχαρίστησε όλους καταρχήν για την σκέψη αλλά και για την προσφορά του πολυμηχανήματος, καθώς με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και θα μπορέσει να προσφέρει και εκείνη με την σειρά της, ακόμη περισσότερα στους μικρούς μαθητές.

Στη δε ευχαριστήρια επιστολή της προς τον Σύλλογο αναφέρει χαρακτηριστικά: "Όταν υπάρχουν άνθρωποι που σε σκέφτονται και σε στηρίζουν, έχεις τη δύναμη να συνεχίζεις να προσφέρεις στον τόπο σου.  Η λειτουργία των μικρών σχολείων είναι σημαντική για την ύπαιθρο.  Τα γέλια των παιδιών, τα παιχνίδια τους, ακόμη ακόμη και το κουδούνι του σχολείου, είναι οι χτύποι της καρδιάς του χωριού μας.  Χωρίς αυτό, μαρασμός και μοναξιά."

Ο Σύλλογός μας θα προσπαθήσει να είναι πάντα αρωγός σε δράσεις που υποστηρίζουν παιδιά και να φροντίζει για την καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους.


Ολοκληρώθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία του σχολείου μας Δεκέμβριος 2020

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020, η προγραμματισμένη αιμοδοσία στα Εκπαιδευτήρια Δούκα σε συνεργασία με τον Σύλλογό μας, τον ΑΣΕΔ και τον Σύλλογο αποφοίτων (ΣΑΕΔ).

Από το πρωί ξεκίνησαν να προσέρχονται οι εθελοντές αιμοδότες, με ένα και μόνο σκοπό, να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στο συνάνθρωπο.

Εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο προσέφερε τις υπηρεσίες του στο σκοπό και φρόντισε ώστε να τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ακόμη μια πρωτοβουλία του Συλλόγου μας αγκαλιάστηκε θερμά από όλους και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με νέες ιδέες, νέες δράσεις και πολλή θετική ενέργεια.

 

Δυό βραδιές σε Drive-in, Οκτώβριος 2020

Σε πείσμα των καιρών, ο Σύλλογός μας διοργάνωσε μια διπλή  εκδήλωση, τηρώντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τον κορωνοϊό, σε ένα απόλυτα covidfree προορισμό, το City Drive-in στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών(ΟΑΚΑ).

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 παρακολουθήσαμε με τα μικρότερα παιδιά την ταινία "Ψηλά στον ουρανό" (Up) και την επόμενη Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020, με τα μεγαλύτερα παιδιά το κλασικό "Επιστροφή στο μέλλον" (Back to the future) ενώ απολαύσαμε πεντανόστιμα urban comfort πιάτα και γλυκά.

Τηρήσαμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας κατά της μετάδοσης του Covid-19 και μέσα στα αυτοκίνητά μας συνυπήρξαμε με ένα πρωτόγνωρο τρόπο, απολαμβάνοντας τον Αττικό ουρανό με ζεστό ποπ κορν, νάτσος, αναψυκτικά και με φόντο το επιβλητικό στέγαστρο του Καλατράβα.

Αίγλη 23 Φεβρουαρίου 2020:

Αναμνήσεις από το καλύτερο αποκριάτικο party της της πόλης...

19 Φεβρουαρίου 2020:

Ο Σύλλογός μας συμμετείχε στο Motor Activities Training Program των Special Olympics Hellas 

Από τη συμμετοχή μας στη 2η Διαβούλευση σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Αμαρουσίου!

Αγαπητοί γονείς,

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογός μας οργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή αποκριάτικη γιορτή για όλους εμάς, τα παιδιά και τους φίλους μας, που θα μείνει αξέχαστη! 

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12.00-17.00, σας περιμένουμε όλους, σε έναν πολύ όμορφο χώρο, στην ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ (https://www.aeglizappiou.gr/), για να διασκεδάσουμε μαζί με τα παιδιά μας, στο καλύτερο αποκριάτικο πάρτυ της χρονιάς.

Την διασκέδασή μας έχει αναλάβει και πάλι η ομάδα "ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ" (https://www.oneirodromio.gr/) για να παρασύρει παιδιά και μεγάλους σε τρελό αποκριάτικο ξεφάντωμα με DJ, ανιματέρ, ευρηματικές ομαδικές δραστηριότητες, μουσική και πολύ χορό!!!

Θα απολαύσουμε ένα πλούσιο buffet με νόστιμα πιάτα (δείτε το συνημμένο μενού για ενήλικες και παιδιά), καλό κρασί και αναψυκτικά, χορό και πολύ κέφι!

Πολύ σημαντική είναι η εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση στην Αίγλη με μετρό, θα υπάρχει ωστόσο διαθέσιμη υπηρεσία parking για όσους χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους.

Η τιμή της πρόσκλησης είναι 31 Ευρώ για τους ενήλικες και 19 Ευρώ για τα παιδιά.

Οργανώστε λοιπόν την παρέα σας, με τα παιδιά σας και τους φίλους σας και δηλώστε συμμετοχή έως και τις 12 Φεβρουαρίου, 2020, στο email του Συλλόγου (sylgondimd1@gmail.com).

Φιλικά,

Το Διοικητικό Συμβούλιο

15 Δεκεμβρίου 2019: 

110 γονείς και παιδιά του σχολείου μας παρακολούθησαν την εκπληκτική παράσταση "Οδύσσεια" στο Θέατρο Ολύμπια με ωραίες ερμηνείες, εξαιρετικά σκηνικά και υποβλητική μουσική!

11/12/2019: Χτίζοντας Γέφυρες...

   Στο Σχολείο μας, στο πλαίσιο της Παγκόσμια ημέρας Αναπηρίας.   Μαθητές και μαθήτριες από όλες τις Βαθμίδες υποδέχθηκαν τους φίλους τους από το Ίδρυμα Προστασίας & Αποκατάστασης Παιδιών & Νέων με Νοητική Υστέρηση,
"Η Θεοτόκος", την ΕΛΕΠΑΠ, το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής "Μαργαρίτα", το Κέντρο Ειδικών Ατόμων "Η Χαρά" και το Eιδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Πεύκης - Λυκόβρυσης και γέμισαν το Κλειστό Γυμναστήριο του Αθλητικού μας Κέντρου Δαΐς.

07/12/2019: Οργανωμένη ξενάγηση για το Σύλλογο μας, στο  νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή

Ένα εξαιρετικό απόγευμα ζήσαμε σήμερα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή μέσα από την οργανωμένη ξενάγηση που οργάνωσε ο Σύλλογός μας ! 60 γονείς του σχολείου μας αλλά και παιδιά απόλαυσαν τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου και περιηγήθηκαν στις ξεχωριστές αίθουσές του !

BAZAAR 2019: Σας ευχαριστούμε όλους!

Αγαπητοί γονείς,

Άλλο ένα χριστουγεννιάτικο bazaar του Σχολείου μας έφτασε στο τέλος του με απόλυτη επιτυχία. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την εντυπωσιακή σας παρουσία στο stand του Συλλόγου, τα καλά σας λόγια και την στήριξη που λάβαμε στις δράσεις μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν στο "Unicycling Project" είτε με την προσφορά στολών είτε με τις δωρεές τους. Με την βοήθειά σας καταφέραμε να συγκεντρώσουμε ένα ικανοποιητικό ποσό, το οποίο ο Σύλλογός μας θα δωρίσει στον ανθρωπιστικό φορέα "Coeurs pour Tous Hellas - Καρδιές για όλους" που υποστηρίζει τα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για την μεγάλη συμμετοχή σας στις πολιτιστικές δράσεις του Συλλόγου μας και να σας ενημερώσουμε ότι έχουν ήδη καλυφθεί οι θέσεις για την ξενάγηση γονέων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στις 7 Δεκεμβρίου 2019. Για όσους επιθυμούν υπάρχει ακόμα δυνατότητα συμμετοχής στις κατωτέρω παραστάσεις:

  • Θεατρική Παράσταση «Οδύσσεια» στο Θέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ» στις 15 Δεκεμβρίου 2019 - Δήλωση συμμετοχής μέχρι την 3/12/2019
  • Μιούζικαλ «Το Φάντασμα της Όπερας» στο CHRISTMAS THEATER στις 2 Φεβρουαρίου 2020 - Δήλωση συμμετοχής μέχρι την 3/12/2019

Σας περιμένουμε και στις επόμενες δράσεις μας!

Φιλικά, 

Αξέχαστες Στιγμές από την πολύ όμορφη βραδιά μας, στην Θεατρική Παράσταση "Μικρές Ιστορίες για Αγρίους" στις 9 Νοεμβρίου 2019: 

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ 11o GREECE ΤRACE FOR THE CURE ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 29/09/2019:

Ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη βραδιά για τους γονείς του Συλλόγου Γονέων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα! Όλα κύλησαν υπέροχα στον φιλόξενο και όμορφο χώρο του bar - restaurant  "Cascara", στα Μελίσσια! 

Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή!

 Η ενημέρωση παρατίθεται με χρονολογική σειρά με πρώτη την πλέον πρόσφατη δράση