Απολογισμός Δράσης 2019-2020

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΔΟΥΚΑ

ΕΤΩΝ 2019 - 2020

**************************************************

Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση της 24ης Νοεμβρίου 2018 και συγκροτήθηκε σε σώμα την 3η Δεκεμβρίου 2018. Μετά από την αποχώρηση του Μέλους του ΔΣ και Ταμία κ. Πολυμενίδη, λόγω αλλαγής σχολείου του παιδιού του, εκλήθη προς πλήρωση της κενής θέσης, κατά τα οριζόμενα στο Καταστατικό του Συλλόγου, το πρώτο κατά σειρά εκλογής αναπληρωματικό μέλος κ. Θεόδωρο Χήρα και το Διοικητικό Συμβούλιο επανασυγκροτήθηκε σε σώμα την 2α Σεπτεμβρίου και την 9η Σεπτεμβρίου 2020 αντίστοιχα.

Με παρακαταθήκη τις δράσεις του απερχόμενου ΔΣ, ενισχύσαμε κατά το πρώτο έτος της θητείας μας (2018-2019) τη συνεργασία μας με το Σχολείο, επεκτείναμε τις δραστηριότητες μας και αναπτύξαμε νέες πρωτοβουλίες. Αν και κατά το δεύτερο έτος της θητείας μας (2019-2020), η πανδημία του COVID -19 ανέτρεψε ουσιωδώς τον προγραμματισμό μας, δεδομένου ότι οι δράσεις μας λαμβάνουν χώρα εντός του σχολικού έτους και είναι άρρηκτα συνυφασμένες με τη λειτουργία αλλά και το φυσικό περιβάλλον του Σχολείου, κινηθήκαμε με βάση συγκεκριμένους άξονες δραστηριότητας και προβήκαμε στις εξής ενέργειες:

1. ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ

1.1 Ένας από τους βασικούς άξονες δραστηριότητας μας είναι η ενίσχυση της δυναμικής του Συλλόγου μας προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία μας στο Σχολείο. Ο Σύλλογος μας στο τέλος Οκτωβρίου 2018 αριθμούσε 301 μέλη, τον Νοέμβριο 2019 αριθμούσε 364 μέλη. Σήμερα, παρά την αποχώρηση σημαντικού αριθμού γονέων λόγω αποφοιτήσεως ή αλλαγής σχολείου των παιδιών τους αλλά και λόγω της πανδημίας του COVID 19 που από τον Μάρτιο 2020, που έχει εν τοις πράγμασι περιορίσει τις δράσεις εξωστρέφειας του Συλλόγου μας, o Σύλλογός μας αριθμεί 390 μέλη.

1.2 H ιστοσελίδα μας, η οποία φιλοξενείται στο site του Σχολείου, έχει ανανεωθεί και ενημερώνεται συστηματικά για τις δράσεις μας. Η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του Συλλόγου παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πάνω από 700 χρήστες του διαδικτύου κατά μέσο όρο, επισκέπτονται κάθε μήνα πλέον την ιστοσελίδα του Συλλόγου για να ενημερωθούν επί των δράσεων και των εκδηλώσεων του Συλλόγου, με μέγιστο αριθμό επισκεψιμότητας τους 1068 χρήστες την περίοδο του Μαρτίου 2020.

1.3 Σημαντική είναι και η παρουσία μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς η σελίδα του Συλλόγου μας στο Facebook ακολουθείται από 796 άτομα και αρέσει σε 820 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναρτήσεις δράσεων του Συλλόγου μας, είχαν ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα: η ανάρτηση για τη συνεργασία του Συλλόγου μας με το ΙΑΣΩ για την διενέργεια test COVID - 19 σε προνομιακή τιμή προσέγγισε 2.334 άτομα ενώ η ανάρτηση μας για την εκδήλωση στο City Drive In ξεπέρασε τους 2.000 επισκέπτες.

2. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

2.1 Η συνεργασία μας με το Σχολείο διευρύνθηκε σημαντικά και ενισχύθηκε ο ρόλος του Συλλόγου καθώς προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε ως φορέας σε σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του Σχολείου. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί η συμμετοχή εκπροσώπων του Συλλόγου μας μαζί με την Ομάδα Ecomobility του Σχολείου μας στην 2η Διαβούλευση επί του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Αμαρουσίου στις 14.2.2020.

2.2 Επιπλέον, στα πλαίσια της επικοινωνίας μας με το Σχολείο σειρά δράσεων του Σχολείου προβλήθηκαν και μέσω του Συλλόγου στα μέλη του αλλά και αντιστρόφως. Επιστέγασμα της αγαστής συνεργασίας μας ήταν η μεταστέγαση της έδρας του Συλλόγου στο χώρο του Σχολείου, κίνηση που αποδεικνύει εμπράκτως τη διάθεση του Σχολείου να συμπορευτεί με το Σύλλογο.

2.3 Κατά το διαδραμόν χρονικό διάστημα, πλην των οργανωτικών - λειτουργικών θεμάτων τα οποία θέσαμε στη Διεύθυνση του Σχολείου τόσο στο πλαίσιο των τριμηνιαίων συναντήσεων μας αλλά και εκτάκτως, όποτε ανέκυπτε σχετική ανάγκη και για τα οποία ενημερώναμε εν συνεχεία εγγράφως τα μέλη μας, υπήρξαν τρεις άξονες, διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους, στους οποίες επικεντρωθήκαμε λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι βιώσαμε/βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα:

• Οικονομική Πολιτική του Σχολείου
  • Τηλεεκπαίδευση
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID -19

Σε συνεχή επικοινωνία με τα μέλη μας -είτε μέσω γραπτής επικοινωνίας στο e-mail του Συλλόγου μας είτε σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνία με μέλη του ΔΣ και με τη Διεύθυνση του Σχολείου, αναδείξαμε λειτουργικά θέματα που ανέκυψαν, κάναμε εποικοδομητικές προτάσεις και εν γένει καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ακουστεί η φωνή σας, με γνώμονα πάντα το όφελος των παιδιών μας, καθιστώντας σας, μέσω των συχνών γραπτών ενημερώσεων, κοινωνούς της εν λόγω προσπάθειας.

3. ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

3.1 Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της θητείας μας, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας του COVID -19, ολοκληρώσαμε την διαδικασία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού του Συλλόγου στην Εθνική Τράπεζα (ΙΒΑΝ: GR33 0110 6690 0000 6690 0444 820), ενέργεια που θεωρούμε ότι θα διευκολύνει ουσιωδώς την δραστηριότητα του Συλλόγου στο εξής, τόσο για την καταβολή των συνδρομών των μελών όσο για την συγκέντρωση χρημάτων για τις επιμέρους εκδηλώσεις του Συλλόγου.

4. ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

4.1 Με πρωτοβουλία του προηγούμενου ΔΣ του Συλλόγου και σε συνεργασία με το Σχολείο δημιουργήθηκε το Μάρτιο 2018 η Ομάδα Δρομέων DOUKAS RUNNING TEAM. Ο Σύλλογος μας συμμετείχε ενεργά στην Ομάδα, συνεργαζόμενος με το Σχολείο για την οργάνωση των προπονήσεων και ενός γενικότερου άξονα ευζωίας, μέλη του δε συμμετείχαν με την Ομάδα του Σχολείου στον αγώνα DIGITAL RACE FOR THE CURE τον Σεπτέμβριο 2020, που φέτος λόγω των συνθηκών πραγματοποιήθηκε με τρόπο διαφορετικό!

4.2 Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Σχολείο, υποβάλαμε πρόταση για την συνδιοργάνωση αθλητικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή γονέων και μαθητών του Σχολείου μας, την οποία συμφωνήσαμε να συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

5. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

5.1 Για το σχολικό έτος 2019 - 2020, από την προηγούμενη ετήσια Γενική Συνέλευση και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι κατωτέρω εκδηλώσεις:

• Ξενάγηση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στις 7 Δεκεμβρίου 2019 (60 συμμετέχοντες).
  • Θεατρική Παράσταση «Οδύσσεια» στο Θέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ» στις 15 Δεκεμβρίου 2019 (110 συμμετέχοντες).
  • Μιούζικαλ «Το Φάντασμα της Όπερας» στο CHRISTMAS THEATER στις 16 Φεβρουαρίου 2020 (90 συμμετέχοντες).
  • Αποκριάτικο παιδικό πάρτι στην ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ στις 23 Φεβρουαρίου 2020 με συμμετοχή 230 ατόμων (125 γονείς - 105 παιδιά).

Κατά το σχολικό έτος 2019 - 2020 προγραμματίζονταν επίσης οι κατωτέρω εκδηλώσεις, οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID -19.

• Ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο,
  • Ξενάγηση στην Έκθεση Ρομποτικής στο ΙΜΕ,
  • Περίπατος στο Περιβόλι στη Βάρη,
  • Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών
  • Καθαρισμός παραλίας σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθ. Λασκαρίδη.

Πλέον των ανωτέρω, διοργανώσαμε μαθήματα παραδοσιακών χορών για τους γονείς του Σχολείου σε αίθουσα του ΔΑΙΣ, από την καθηγήτρια φυσικής αγωγής του Σχολείου και υπεύθυνη για την μαθηματική ομάδα των παραδοσιακών χορών κυρία Μαρία Τρομπέτα, τα οποία τελικώς δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω μη συμπλήρωσης του ελάχιστου αριθμού συμμετοχών.

5.2 Για το σχολικό έτος 2020 - 2021, σε πείσμα των καιρών και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας διοργανώσαμε δύο βραδιές (για δύο ηλικιακές ομάδες παιδιών) στο "City Drive-in" στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών (ΟΑΚΑ).

• Κυριακή 18 Οκτωβρίου - Προβολή της ταινίας "Ψηλά στον Ουρανό" (Up).
  • Κυριακή, 25 Οκτωβρίου - Προβολή της ταινίας "Επιστροφή στο μέλλον" ("Back to the future").

6. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

6.1 Ο Σύλλογός μας, πλέον των επιμέρους δράσεων στις οποίες συμμετείχε (πχ συμμετοχή γονέων εθελοντών στη σχολική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, συμμετοχή στην εκδήλωση ΜΑΤΡ (Special Olympics), συμμετοχή στο RACE FOR THE CURE), προέβη σε δωρεά ποσού 300,00 Ευρώ στο Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας "Η Παμμακάριστος", το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη από κορωνοϊό, ως έκφραση της έμπρακτης αλληλεγγύης μας στον αγώνα για την αντιμετώπιση του COVID-19.

6.2 Μέσω του Προγράμματος Ανακύκλωσης «Unicycling Action» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Χριστουγεννιάτικο bazaar του Σχολείου μας στις 23-24 Νοεμβρίου 2019, δώσαμε στις επίσημες στολές των παιδιών μας που πλέον δεν χρειαζόμασταν μια «δεύτερη ευκαιρία», συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στους σκοπούς του "Coeurs pour Tous Hellas - Καρδιές για όλους" που υποστηρίζει τα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια δωρίζοντας το ποσό των 530 ΕΥΡΩ που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος

7. ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ COVID -19

7.1 Το πρώτο δίμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς 2020 -2021 εξασφαλίσαμε για το σύνολο των οικογενειών του Μελών μας:

• Συνεργασία με το ΙΑΣΩ για διενέργεια τεστ COVID 19 και αντισωμάτων σε προνομιακή τιμή.
  • 20% έκπτωση στα καταστήματα The Baby City για την αγορά μασκών και θηκών προστασίας

8. ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΣΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

O Σύλλογος μας κατά το διαδραμόν χρονικό διάστημα συμμετείχε ενεργά, μέσω της Προέδρου του Δ.Σ., στη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων.

Η εν λόγω Συντονιστική Επιτροπή συμμετείχε σε συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας για θέματα σχετιζόμενα με την τηλεεκπαίδευση και τα δίδακτρα των σχολείων κατά το σχολικό έτος 2019-2020 καθώς και στη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης με παράσταση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Επόμενο βήμα που εξετάζεται στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής και επί του οποίου θα κληθεί να ενεργήσει το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο είναι η θεσμική οργάνωση του προαναφερθέντος φορέα.

Επίσης, σε συνεργασία με άλλα σχολεία που έχουν τμήμα ΙΒ, συνυπογράψαμε επιστολή προς τους αρμοδίους σχετικά με το εκπαιδευτικό αδιέξοδο των IB Year 2 Ελλήνων μαθητών λόγω Brexit.

******************

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Συλλόγου, τη Διεύθυνση του Σχολείου, το διδακτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου για την εξαιρετική συνεργασία κατά την διάρκεια της θητείας μας και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο!

Αθήνα 16 Νοεμβρίου 2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο